Categories
Izrada web stranica, SEO optimizacija, Uputstva

Optimizacija brzine učitavanja web stranice i SEO ranka

Brzina učitavanja web stranice igra važnu ulogu u postizanju visokog SEO ranka na Google tražilici. Googleov algoritam uzima u obzir brzinu učitavanja, uz preko 200 drugih parametara, kako bi odredio poziciju svake stranice.

Alati za provjeru brzine učitavanja stranice

Postoji mnogo alata koji vam mogu pomoći da provjerite brzinu učitavanja vaše web stranice. Neki od najpopularnijih alata su:

Ovi alati pružaju sveobuhvatan uvid u performanse vaše web stranice, uključujući brzinu učitavanja, veličinu datoteka, zahtjeve HTTP i druge faktore brzine učitavanja koje možete optimizirati.

Utjecaj brzine učitavanja na SEO rank

Google je u više navrata potvrdio da brzina učitavanja ima direktan utjecaj na SEO rank. Stranice koje se brzo učitavaju imaju bolje rangiranje u rezultatima pretraživanja.

Istraživanja su pokazala da:

 • Ako se web stranica učitava duže od 3 sekunde – vjerojatnost da će posjetitelj napustiti web stranicu povećava se za 75%.
 • Web stranice koje se učitavaju manje od 2 sekunde imaju 1,5 puta veću vjerojatnost da će se rangirati na prvoj stranici rezultata pretraživanja, te imaju 7% višu stopu konverzija od stranica koje se učitavaju duže od 5 sekundi. Link na Google istraživanje.
 • Brzina učitavanja stranice utječe i na opće korisničko iskustvo (UX). Stranice koje se učitavaju brzo povećavaju vjerojatnost da će se posjetitelje duže zadržati na stranici te povećati vjerojatnost da kupi Vaš proizvod ili uslugu. (Povećati konverzije)
Brzina učitavanja web stranice i SEO rank na Google-u - učitavanje

Strategije za poboljšanje brzine učitavanja stranice

Postoji mnogo stvari koje možete optimizirati kako biste poboljšali brzinu učitavanja svoje web stranice. Evo nekoliko ključnih strategija:

 • Optimizirajte slike. Slike su često najveći uzrok sporog učitavanja web stranica. Smanjite rezoluciju slika i koristite kompresiju kako biste smanjili njihovu veličinu.
 • Minificirajte i spojite CSS i JavaScript datoteke. Minificiranjem i spajanjem CSS i JavaScript datoteka možete smanjiti njihovu veličinu i poboljšati performanse.
 • Minificirajte HTML. Uklonite nepotrebne i prazne elemente iz HTML-a kako biste smanjili njegovu veličinu.
 • Uključite caching. Caching omogućuje pregledniku da pohrani statičke datoteke na računalo posjetitelja. To može značajno ubrzati vrijeme učitavanja stranice.
 • Koristite CDN. CDN (Content Delivery Network) distribuira sadržaj web stranice sa servera koji se nalaze blizu posjetitelja. To može poboljšati brzinu učitavanja stranice za posjetitelje koji se nalaze u različitim dijelovima svijeta.
 • Uključite lazy loading za slike. Lazy loading omogućuje pregledniku da učitava slike tek kada se pojave na zaslonu posjetitelja. To može značajno ubrzati vrijeme učitavanja stranice za stranice s mnogo slika.
 • Uklonite dodatke i skripte koje ste prestali koristiti. Ako ne koristite određene dodatke ili skripte, uklonite ih kako biste smanjili veličinu stranice.

Zaključak

Brzina učitavanja web stranice važan je faktor za SEO rank. Poboljšanjem brzine učitavanja svoje web stranice možete povećati svoje šanse da se rangirate na prvoj stranici rezultata pretraživanja.

Dodatne informacije

Osim ovih strategija, postoje i druge stvari koje možete učiniti kako biste poboljšali brzinu učitavanja svoje web stranice. Na primjer, možete:

 • Koristite učinkovitiji hosting. Ako hosting nije dovoljno brz, može negativno utjecati na brzinu učitavanja Vaše web stranice.
 • Optimizirajte bazu podataka. Neučinkovita baza podataka, može usporiti vrijeme učitavanja stranice.
 • Upotrebljavajte učinkovitiji kod. Ako je vaš kod nije optimiziran za najbolju učinkovitost, usporiti će funkcionalnosti web stranice i vrijeme učitavanja.

Ako vam je potrebna pomoć u optimizaciji brzine učitavanja vaše web stranice, naša izrada web stranica mogla bi Vam biti od koristi.

One reply on “Brzina Učitavanja Web Stranice i SEO”