Categories
Izrada web stranica, Sigurnost

Razlika između HTTP i HTTPS protokola. Saznajte važnost SSL certifikata za šifriranje te poboljšajte sigurnost i SEO rangiranje web stranice.

Uvod u HTTP i HTTPS protokole

U početku razvoja mrežnih protokola, administratori su se suočavali s izazovom kako sigurno dijeliti informacije na internetu. Kako bi riješili taj problem, uspostavili su HyperText Transfer Protocol (HTTP) za razmjenu informacija. No, s povećanjem baze korisnika interneta, postalo je očito da je potrebna dodatna sigurnost.

HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS)

Da bi zaštitili razmjenu informacija, stručnjaci su razvili HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS), koji se oslanja na SSL certifikate za šifriranje mrežnih podataka. Šifriranje osigurava da samo pošiljatelj i primatelj mogu dešifrirati poruku, čime se sprječava neovlašten pristup.

Korištenje HTTPS-a znači da čak i ako netko uspije pristupiti poruci, neće je moći dešifrirati bez odgovarajućeg “koda”. Ključevi tih “kodova” nalaze se u SSL certifikatu, koji sadrži javni ključ vlasnika računala. Ovaj javni ključ dijeli se samo s određenim korisnicima, pružajući dodatni sloj sigurnosti.

Sigurnost tijekom prijenosa: SSL i TLS

Sigurnost tijekom prijenosa ostvaruje se pomoću Secure Sockets Layer (SSL) i Transport Layer Security (TLS). Postupak za razmjenu javnih ključeva, poznat kao javna ključna infrastruktura (PKI), omogućuje implementaciju HTTPS-a.

Zašto je HTTPS važan za web stranice?

Kada je riječ o odabiru između HTTP i HTTPS protokola, stranice koje ne razmjenjuju osjetljive podatke obično ne zahtijevaju HTTPS. Međutim, zbog promjena u algoritmima tražilica, Google naglašava važnost HTTPS-a za bolji SEO ranking. Stranice bez HTTPS-a često su označene kao “not secure” što ponekad plaši potencijalne klijente i odbija ih od korištenja stranice.

Implementacija SSL protokola pri izradi web stranica

Prilikom izrade web stranica, preporučljivo je koristiti SSL protokol kako bi se postigla optimalna kvaliteta. Google potvrđuje da HTTPS poboljšava rangiranje na tražilici, a stranice bez HTTPS-a imaju lošije rezultate pretraživanja. Besplatan SSL certifikat za web stranicu možete napraviti na letsencrypt.org.

Zaključak i preporuke

Ako razmišljate o prelasku s HTTP-a na HTTPS, sada je pravo vrijeme za to. Mnogi hosting servisi nude besplatne SSL certifikate, ali provjerite tu opciju prije odabira hostinga.

Uvijek naglašavamo da implementirate SSL protokol radi poboljšanja performansi i sigurnosti. Ako želite saznati više o procesu izrade web stranica, posjetite našu stranicu izrada web stranica.