Categories
Izrada web stranica, Izrada web shopa

WordPress je trenutno najpopularniji CMS (sustav za upravljanje sadržajem) za izradu web stranica. Prema procjenama, više od 45.8% svih web stranica na internetu koristi WordPress.

Zašto je WordPress toliko popularan za izradu web stranica:

Izrada web stranica WordPress – Savršen za sve web potrebe i prilagodbu.

Jednostavan je za korištenje – WordPress je vrlo intuitivan i jednostavan za korištenje, čak i za početnike koji nemaju nikakvog iskustva s izradom web stranice. Ne trebate imati nikakvo prethodno programersko znanje da biste mogli uređivati i ažurirati svoju WordPress web stranicu.

Fleksibilnost i prilagodljivost – WordPress nudi ogroman broj besplatnih i plaćenih tema (themes) i dodataka (plugins) koja vam omogućuju da svoju web stranicu prilagodite gotovo bilo kakvim potrebama. Možete izraditi sve – od jednostavne osobne stranice do velikog e-commerce web shopa.

SEO optimiziranost – WordPress web stranice su već “out-of-the-box” optimizirane za tražilice poput Googlea. Lako možete napraviti dodatna SEO poboljšanja koristeći dodatke za SEO optimizaciju.

Sigurnost – WordPress redovito ažurira svoj kod za popravljanje sigurnosnih propusta. Također postoje brojni sigurnosni dodaci koje možete koristiti. Najbolji WordPress dodaci za sigurnost.

Povoljno održavanje – WordPress je besplatan za preuzimanje i korištenje. Troškovi održavanja WordPress stranice su također relativno niski u usporedbi s platformama kao što su Wix, Squarespace, Shoppify.

Nemojte zamijeniti wordpress.org s wordpress.com platformom:
WordPress.org je besplatan.
WordPress.com platforma se plaća.

Zajednica i podrška – Postoji ogromna zajednica WordPress korisnika, developera, dizajnera koji su uvijek spremni pomoći. Također, na internetu se može pronaći jako puno tutoriala i odgovora gotovo na svako pitanje vezano uz WordPress. Ako ne pronađete odgovor na pitanje kroz Google, uvijek možete pitati ChatGPT za pomoć.

Ako razmišljate o izradi nove web stranice, vjerojatno se pitate trebate li koristiti WordPress ili neki drugi CMS. Mi za izradu web stranica većinom koristimo WordPress, osim u nekim specifičnim slučajevima.

Evo nekoliko razloga zašto bi vam preporučili WordPress za vašu novu web stranicu:

 • Brza i jednostavna implementacija novih funkcionalnosti.
 • Mogućnost SEO optimizacije.
 • Sigurnost i redovito održavanje sustava.
 • Jednostavno održavanje i ažuriranje sadržaja.
 • Prilagodljiv dizajn i responsive prikaz na uređajima raznih veličina.
 • Integracija s drugim web uslugama i API-ima.
 • Statistika i analitika posjeta na web stranici.
 • Nadogradnja u online trgovinu.

Proces izrade WordPress web stranice

Ako ste se odlučili za WordPress, kako konkretno izgleda proces izrade WordPress web stranice? Ovisno o tome izrađujete li stranicu sami ili nas angažirate da izradimo web stranicu za Vas, koraci su otprilike sljedeći:

 1. Odabir web hosting paketa i domene

Za pokretanje WordPress stranice trebat će vam web hosting paket koji podržava PHP i MySQL te domena ako ju već nemate. Možete odabrati shared hosting (povoljniji) ili VPS/dedicirani server (skuplji) ako očekujete veći broj posjetitelja na web stranici. Možemo preporučiti Hostinger kao najbolju opciju cijene i kvalitete.

 1. Instalacija WordPressa

Instalacija WordPressa je vrlo jednostavna i traje samo par minuta. Većina hosting provajdera ima 1-click install opciju. Možete instalirati i ručno preuzimanjem WordPress koda.

 1. Odabir tema/predloška

Postoje besplatne i premium WordPress teme. Premium teme obično dolaze s više opcija customizacije dizajna i funkcionalnosti. Temom definirate izgled i osnovnu strukturu stranice.

 1. Instalacija dodataka

Dodaci (plugins) proširuju funkcionalnost stranice. Postoji na desetke tisuća besplatnih i plaćenih pluginova – SEO, galerije, kontakt obrasci, rezervacijski sustavi, web shop itd.

 1. Unos sadržaja i postavki

Nakon što ste odabrali temu i dodatke, unos sadržaja može početi. WordPress generira stranicu i postove “iza scene”, a vi dodajete, mijenjate i uređujete tekstove ili slike putem administratorskog sučelja.

 1. Testiranje i optimizacija

Prije nego objavite web stranicu, potrebno je detaljno testiranje da se uoče i isprave eventualni bugovi i pogreške u radu i prikazu stranice. Također, preporučujemo optimizaciju stranice za tražilice (SEO).

Prednosti suradnje s agencijom za WordPress izradu web stranica

Iako je izrada WordPress web stranice relativno lagana, izrada kvalitetne web stranice ipak zahtijeva određena specifična znanja i iskustvo kako bi stranica služila svrsi i maksimalno privlačila nove klijente.

Ako napravite WordPress web stranicu koja Vam ne privlači nove klijente, to je kao da ste nacrtali nekakvu sliku koja samo stoji na zidu da upotpuni prostor.
Web stranica treba biti alat koji radi za Vas. Naša usluga izrade web stranice temelji se na našem OptimusWEB frameworku po kojem radimo web stranice koje vam maksimalno privlače nove klijente i povećavaju zaradu.
Istražite našu uslugu izrade web stranica.

Stoga često preporučujemo da se kod ozbiljnijih projekata angažirate uslugu izrade web stranice.

Neki od mnogih elemenata koje ćete dobiti kada surađujete s nama za izradu WordPress web stranice:

 • Pobrinuti ćemo se za sve segmente projekta – od infrastrukture, hostinga, domene, strategije, izrade, optimizacije do održavanja stranice.
 • Ne morate biti stručnjak u svim elementima izrade web stranice.
 • Ušteda vremena – izbjegavate frustracije i pogreške samostalnog učenja izrade web stranice s WordPress-om.
 • Brža i ekonomičnija implementacija – imamo uhodane procese i rješenja za sve vrste poslovnih problema.
 • Profesionalno osmišljen UI/UX prilagođen vašim posjetiteljima za maksimalnu pretvorbu posjetitelja u vaše klijente.
 • Optimizaciju za tražilice koja osigurava bolju poziciju u organic rezultatima
 • Najsuvremenija WordPress tehnološka rješenja
 • Stranicu optimiziranu za brzinu učitavanja
 • Mobilnu verziju / Mobile-first pristup
 • Integraciju newslettera i kontakt formi
 • Implementaciju naprednih funkcionalnosti po potrebi
 • Edukaciju vašeg osoblja za samostalno ažuriranje sadržaja
 • Skalabilnost – nadograđujemo web stranicu u skladu s rastom Vaše tvrtke.
 • Redovito održavanje, sigurnosne zakrpe i backup
 • Kvalitetnu i brzu tehničku podršku

Imamo dugogodišnje iskustvo u WordPress projektima svih vrsta i veličina – od manjih osobnih stranica do velikih e-commerce trgovina i custom rješenja.

Bilo da želite izraditi osobnu stranicu, web stranicu za tvrtku, online trgovinu ili neko specifično web rješenje, kontaktirajte nas za besplatnu konzultaciju i procjenu projekta!

Primjeri uspješnih WordPress web stranica:

Da biste bolje uvidjeli mogućnosti WordPressa, pogledajmo nekoliko konkretnih primjera iznimno uspješnih web stranica koje su izgrađene na njemu.

 1. The Walt Disney Company (https://www.thewaltdisneycompany.com/):
  • Disneyjeva web stranica odličan je primjer kako se ogroman brand može predstaviti online pomoću WordPressa. Sa svojim dinamičnim dizajnom, bogatim multimedijalnim sadržajem i intuitivnim navigacijskim iskustvom, Jezgra Disney web stranice je WordPress.
 2. TechCrunch (https://techcrunch.com):
  • Jedan od najpoznatijih tehnoloških portala, TechCrunch, koristi WordPress za svoj portal koji objavljuje najnovije vijesti, analize i recenzije iz svijeta tehnologije. TechCrunch pokazuje kako se WordPress može prilagoditi učestalnim objavama.
 3. Sony Music (https://www.sonymusic.com):
  • Glazbena industrija također prepoznaje WordPress kao savršenu platformu. Sony Music koristi WordPress za svoju web stranicu kako bi predstavio izvođače, albume i najnovije glazbene informacije.
 4. TED Blog (https://blog.ted.com):
  • TED, globalna organizacija poznata po TED Talks predavanjima, koristi WordPress za svoj blog. Na ovom blogu dijele se inspirativne priče, događaji i razmišljanja govornika, demonstrirajući kako se WordPress može koristiti za stvaranje relevantnih i atraktivnih sadržaja.

Ovi primjeri jasno pokazuju raznolikost i prilagodljivost WordPressa. Bez obzira radi li se o zabavi, tehnologiji, medijima ili glazbi, pružanju usluga, WordPress se uspješno koristi za izradu web stranica koje zadovoljavaju potrebe svjetskih brendova i organizacija te postužu online uspjeh.

Optimizacija brzine WordPress Web Stranice i SEO

Brzina WordPress web stranice ključna je za odlično korisničko iskustvo i SEO poziciju. Sporo učitavanje može frustrirati posjetitelje i negativno utjecati na rangiranje na tražilicama kao što je Google.
Više o tome kako optimizirati brzinu učitavanja web stranice i kako brzina utječe SEO pogledajte na prethodnom linku.

Izrada WordPress Web Stranice Najpopularniji Dodaci

 • SEO: Yoast SEO – Pomaže poboljšati poziciju vaše web stranice na tražilicama kao što su Google i Bing.
 • Kontakt forme: Contact Form 7 – Besplatan i jednostavan WordPress dodatak za kreiranje kontakt formi putem kojih će Vam se javljati potencijalni klijenti.
 • Društvene mreže: Social Warfare – Nudi naprednije mogućnosti dijeljenja vaše web stranice na društvenim mrežama uz brojače dijeljenja na društvenim mrežama.
 • Sigurnost: Wordfence – Štiti vaše web stranice od hakera i zlonamjernih kodova.

Izrada WordPress Web Stranice Najpopularnije Teme

 • Avada: Najprodavanija tema svih vremena na ThemeForestu. Ima širok raspon mogućnosti prilagodbe i može se koristiti za izradu bilo koje vrste web stranice.
 • OceanWP: Ova tema je također vrlo popularna i nudi širok raspon mogućnosti prilagodbe. Lagana je i brza, što je čini dobrom opcijom za web stranice s velikim prometom.
 • Divi: Ova tema je poznata po svom jednostavnom sučelju s povuci-pusti sustavom za dizajniranje stranice.
 • Hello Elementor: Hello Elementor je najbrža WordPress tema, savršena je za web stranice koje se trebaju brzo učitavati.

Bilo da želite redizajnirati postojeću ili izraditi potpuno novu web stranicu, stojimo vam na raspolaganju kao pouzdan partner.

Kontaktirajte nas za besplatnu konzultaciju u vezi izrade WordPress web stranice i zajedno pronađimo najbolje rješenje za vaš online uspjeh!