Categories
Izrada web stranica, Uputstva

Želite izraditi web stranicu, a niste sigurni kako je najbolje napisati sadržaj? Istražite naše savjete i naučite kako napisati sadržaj za web stranicu.

Kako napisati sadržaj za web stranicu?

Prije nego počnete pisati tekst za web stranicu, morate uzeti u obzir nekoliko stvari. Prva je publika za koju pišete. Tko su oni? Koji su njihovi interesi? Koje su njihove potrebe? Nakon što ste dobro proučili tko vam je publika, možete početi pisati sadržaj koji će im se svidjeti.

Kako napisati sadržaj za web stranicu - Pišite kratko i slatko - Izrada web stranica - Optimus Development 2
Pišite kratko i slatko (Generirano umjetnom inteligencijom © OD)
1. Neka bude kratko i slatko

Kada pišete tekst za web, manje je gotovo uvijek više. Vaši posjetitelji vjerojatno letimično pregledavaju sadržaj umjesto da ga čitaju riječ po riječ, stoga je važno brzo i učinkovito iznijeti svoje mišljenje. To ne znači da vaše pisanje mora biti suhoparno ili dosadno – zapravo, zanimljiv, dobro napisan sadržaj važniji je no ikad. Samo budite sigurni da prijeđete na stvar, privučete pažnju te onda pišete detalje za one koji žele znati više.

Kako napisati sadržaj za web stranicu - Pišite za svoju publiku - Izrada web stranica - Optimus Development
Pišite za svoju publiku
2. Pišite za svoju publiku

Kako će se posjetiteljima svidjeti vaš sadržaj, ako uopće ne znate tko su vaši posjetitelji. Kada istražite tko su, znate kakve probleme imaju, kako im vi možete pomoći i znate kako ćete prilagoditi sadržaj da im privučete pažnju. Razmotrite potrebe svoje publike i ono što žele znati, a zatim pišite u skladu s tim. Na primjer, ako pišete za iskusnu publiku, možete pretpostaviti da ona ima neko znanje o temi i može se nositi s više tehničkih jezika. S druge strane, ako pišete za opću publiku, morat ćete zadržati jednostavan jezik i jasna objašnjenja.

Kako napisati sadržaj za web stranicu - Budite jasni i zanimljivi - Izrada web stranica - Optimus Development
Budite jasni i zanimljivi
3. Budite jasni i zanimljivi

Kao što smo već spomenuli, vaši posjetitelji vjerojatno letimično pregledavaju sadržaj web stranice. To znači da je važno biti jasan i zanimljiv u pisanju. Riješite se svih nepotrebnih riječi ili izraza i usredotočite se na to da svoju poantu iznesete u što manje riječi.

Koristite naslove i podnaslove
4. Koristite naslove i podnaslove

Naslovi i podnaslovi važni su za strukturiranje sadržaja i čitljivost. Pomažu razjasniti što je važno te daju posjetiteljima brzi pregled o čemu vaš sadržaj govori. Kada sastavljate naslove, pobrinite se da budu zanimljivi i informativni te ih pokušajte da sadrže manje od 12 riječi. Za podnaslove upotrijebite ključne riječi i ključne fraze kako biste razbili tekst i učinili ga lakšim za skeniranje.

5. Koristite popise i grafičke oznake (Ikone)

Popisi i ikone izvrstan su način da organizirate svoje misli i prezentirate informacije na jasan, sažet način. Također lako ih je skenirati, čime možete produžiti vrijeme pozornosti (attention span) posjetitelja. Kada koristite popise, provjerite jesu li stavke sažete i relevantne s naslovom te razmislite o upotrebi brojeva ili ikona ✍️ kako bi istaknuli najvažnije dijelove.

Kako napisati sadržaj za web stranicu - Koristite slike i videozapise - Izrada web stranica - Optimus Development
Koristite slike i videozapise
6. Koristite slike i videozapise

Slike i videozapisi izvrstan su način za razbijanje teksta i dodavanje vizualnog interesa vašem sadržaju. Oni također mogu pomoći u objašnjenju složenih pojmova ili pružiti dodatne informacije. Samo pazite da koristite relevantne, visokokvalitetne slike i videozapise koji dodaju vrijednost i u skladu su s kontekstom.

Ukoliko nemate svoje slike, možete ih kupiti na stranici Shutterstock.

7. Koristite linkove (poveznice)

Linkovi su važni iz dva razloga. Prvo, pomažu poduprijeti zaključak (argument) o kojemu govorite pružanjem dodatnih informacija. Drugo, pomažu da posjetitelji ostanu fokusirani na sadržaj, pružajući način za istraživanje povezanih tema. Kada dodajete linkove, svakako koristite tzv. sidra za prečace ili poveznice koje vode na ugledne izvore.

Kako napisati sadržaj za web stranicu - Koristite pozive na akciju (CTA) - Optimus Development
Koristite pozive na akciju (CTA)
8. Koristite pozive na akciju (tipke ili dugmad)

Pozivi na akciju (CTA) izvrstan su način da angažirate svoje čitatelje i potaknete ih na akciju. CTA može biti nešto jednostavno poput “Pošaljite upit”, “Saznajte više” ili “Prijavite se za naše novosti”… Što god odabrali, provjerite je li vaš CTA jasan i čitak jer klikom na CTA posjetitelj većinom započinje proces u kojem će naručiti vašu uslugu ili kupiti proizvod. Ovaj dio najbolje prepustite agenciji koja izrađuje vašu web stranicu, kako bi web stranica postigla najbolje rezultate.

Kako napisati sadržaj za web stranicu - Uredite i lektorirajte sadržaj - Izrada web stranica - Optimus Development
Uredite i lektorirajte sadržaj
9. Uredite i lektorirajte

Posljednje, ali ne manje važno, svakako uredite i lektorirajte svoj sadržaj prije nego što ga objavite. Greške pri upisu i gramatičke pogreške mogu vas predstaviti neprofesionalno i naštetiti vašoj vjerodostojnosti, stoga odvojite malo vremena da ih ispravite. Ako niste sigurni u svoje uređivačke vještine, razmislite o angažiranju profesionalnog urednika ili lektora.

Slijedeći ove savjete, znat ćete kako napisati sadržaj za web stranicu koji je jasan, čitak i privlačan – te koji će se svidjeti i tražilicama i posjetiteljima web stranice.