Categories
Sigurnost, Izrada web stranica, Uputstva

Zašto hakeri napadaju web stranice?

Rast broja izrađenih web stranica i digitaliziranih poslovanja vodi do sve većeg broja hakerskih napada. Cilj hakerskih napada na web stranice većinom je krađa podataka poput informacija bankovnih računa ili povećanje prometa na ilegalnim web stranicama preusmjeravanjem. (Uputstvo prilagođeno WordPress sustavu)

Primjer sadržaja koji otvara zaražena web stranica

Kako provjeriti dali je Vaša web stranica zaražena? (2 načina)

Prvi način:

Kada provjeravate dali je Vaša web stranica zaražena virusom, otvorite ju u anonimnom načinu rada ili se odjavite iz administratorskog djela web stranice i obrišite kolačiće.

Desnim klikom na link Vaše početne stranice otvoriti će se meni u kojemu je potrebno kliknuti na “Otvori u anonimnom načinu rada” ili “Otvori u privatnom načinu rada”.

Na web stranici otvorenoj u anonimnom načinu rada pokušajte kliknuti na nekoliko drugih pod stranica npr. O nama, Kontakt. Ukoliko je Vaša web stranica zaražena, umjesto stranice O nama, otvoriti će Vam se nagradna igra ili anketa koja nije dio Vaše web stranice.

Drugi način:

Skeniranjem web stranice besplatnim alatom za osnovnu detekciju virusa. https://sitecheck.sucuri.net/

Kopirajte link Vaše web stranice te ga zalijepite u polje gdje piše example.com i kliknite na tipku “Scan website”.

Ukoliko je Vaša web stranica zaražena, nakon skeniranja prikazati će se informacija “Anomaly behavior detected (possible malware)”.

Bonus:

Za profesionalno i detaljno sigurnosno skeniranje web stranice možete nas kontaktirati i zatražiti ponudu pozivom na broj 097 611 4247 ili upitom na mail info@op-development.com.

Kako popraviti web stranicu zaraženu virusom za preusmjeravanje? (8 koraka)

  1. Otvorite upravitelj datoteka Vaše web stranice (FTP), otvorite folder /wp-content/plugins
  2. Pronađite folder pod nazivom “zend-fonts-wp” i obrišite ga – Kada ste obrisali folder, Vaša web stranica će se prestati preusmjeravati
  3. Obrišite kolačiće iz Vašeg pretraživača (npr. Chrome, Firefox) – Kliknite na mali katanac s lijeve strane url-a Vaše web stranice, kliknite na Cookies ili Kolačići i klikajte na tipku Remove ili Obriši sve dok ne obrišete sve kolačiće
  4. Otvorite phpMyAdmin ili Adminer i prijavite se u bazu podataka Vaše web stranice – Podatke za prijavu u bazu podataka možete pronaći u datoteci wp-config.php koja se nalazi u početnom folderu web stranice.
  5. U bazi podataka, pronađite tablice “wusers_inputs” i “wzen_time_table”, a zatim ih izbrišite – Virus stvara zapise u bazi podataka kako bi haker ponovno imao pristup Vašoj web stranici i ponovno učitao virus, stoga je ovaj korak iznimno važan!
  6. Promijenite lozinke svih računa Administratora i Uređivača Vaše web stranice – Posjetite link-vase-stranice.com/wp-admin/users.php i za svakog administratora / uređivača kliknite Uredi > Postavi novu lozinku i Odjavi se na svim ostalim uređajima > Ažurirajte profil
  7. Nadogradite sve dodatke, teme i WordPress verziju Vaše web stranice!
  8. (Izborno) Instalirajte dodatak Sucuri ili Wordfence i skenirajte web stranicu.

Najčešći razlog hakirane web stranice je korištenje najmanjeg paketa za održavanje ili nikakvog paketa za održavanje što dovodi do zastarjelih dodataka, teme i WordPress verzije.

Zanima Vas izrada web stranica koje su osigurane od napada? Ovdje smo za Vas!

Ukoliko trebate uslugu popravka hakirane web stranice, zatražite ponudu na broj 097 611 4247 ili na mail info@op-development.com.