Categories
Izrada web stranica, Privlačenje novih klijenata, Savjeti, Uputstva

Izrada web stranica postala je ključan element za uspjeh bilo koje tvrtke. Kako bi uspješno privukli nove klijente, važno je imati web stranicu koja će biti profesionalna i jednostavna za korištenje. U ovom članku ćemo vam pojasniti kako napraviti profesionalnu web stranicu za vašu tvrtku ili sebe te kako osmisliti savršen web dizajn.

Što je točno izrada web stranica?

Izrada web stranica je proces konstruiranja i razvijanja web stranice. To uključuje sve korake od planiranja do razvoja i realizacije. Izradu web stranice možete zamisliti kao izgradnju zgrade za vašu tvrtku koju svatko putem interneta može posjetiti i postati vaš klijent.

Izrada web stranica – korak po korak

1. Kako napraviti profesionalnu web stranicu i osmisliti savršen web dizajn - Planirajte i istražujte - Optimus Development
Planirajte i istražujte

1. Planirajte i istražujte prije nego krenete s izradom

Prije nego što započnete s izradom web stranice, važno je da napravite plan i provedete istraživanje. Razmislite o svojoj publici i ciljevima web stranice.

Nekoliko osnovnih pitanja i ideja za razmišljanje:

 • Što želite postići s web stranicom?
 • Tko je vaša ciljana publika?
 • Kako će web stranica posjetiteljima pružiti vrijednost?
  (Koje koristi će posjetitelj imati od posjećivanja Vaše web stranice)
 • Kakav sadržaj će web stranica sadržavati? (Informativni sadržaj, edukacijski sadržaj, proizvode…)
 • Koje boje, fontove i slike ćete koristiti da stvorite konzistentan vizualni identitet u skladu s vašom pričom?
 • Istražite konkurenciju i analizirajte što oni rade na svojim web stranicama.

Na temelju tih informacija, možete stvoriti strategiju za vašu web stranicu te osmisliti dizajn koji će se najbolje uklopiti u vaše poslovanje i postići najbolje rezultate.

2. Napravite profesionalnu web stranicu i dizajn - Osmislite vizualno privlačan dizajn - Optimus Development
Osmislite vizualno privlačan dizajn

2. Osmislite vizualno privlačan dizajn

Kada dizajnirate web stranicu, važno je da osmislite vizualno privlačan dizajn. Korištenje privlačnih boja, fontova i slika može učiniti vašu web stranicu privlačnijom za korisnike. Međutim, važno je ne pretjerivati s vizualnim elementima i držati se jednostavnog i intuitivnog dizajna. Osim toga, važno je da se vaš dizajn dobro prilagođava mobilnim uređajima jer sve više korisnika koristi pametne telefone za pregled web stranica umjesto računala.

Karakteristike vizualno privlačnog dizajna s usporedbama za lakše razumijevanje:
Hijerarhija

Stvorite hijerarhiju i vodite posjetitelje kroz web stranicu vizualima – pomoću veličine, boje i položaja kako biste stvorili vizualni poredak važnosti.

 • Detaljnije:
  • Zamislite da dizajnirate letak za dobrotvorni događaj.
  • Cilj letka je potaknuti ljude da prisustvuju događaju, stoga bi najvažniji element bili detalji događaja – datum, vrijeme i mjesto. Ti detalji bi bili istaknuti na vrhu letka, u većoj veličini i eventualno u drugoj boji kako bi se istaknuli.
  • Ispod pojedinosti događaja možete uključiti naslov ili slogan koji sažima svrhu događaja. Ovaj bi tekst bio malo manji od detalja događaja, ali još uvijek veći od teksta za detaljan opis (Paragraf: <p>Opis</p>).
  • Na kraju biste uključili druge pojedinosti kao što su imena sponzora, poziv na akciju i sve druge važne informacije. Ovi elementi bi bili poredani po važnosti, s najvažnijim informacijama na vrhu, a najmanje važnim informacijama na dnu.
  • Stvaranjem jasne hijerarhije posjetiteljima omogućavate brzo razumijevanje o čemu se radi u letku i što trebaju znati da bi prisustvovali događaju.
Ravnoteža / Balans

Održavajte vizualnu stabilnost balansiranjem elemenata poput slika, boja, oblika i praznog prostora (eng. white space).

 • Detaljnije:
  • Ravnoteža se u izradi web stranice odnosi na ravnomjernu distribuciju vizualnih elemenata na način koji stvara osjećaj stabilnosti i harmonije. Baš kao što uravnotežen obrok ima savršene omjere različitih namirnica za poboljšanje zdravlja, uravnotežen dizajn ima prave omjere različitih vizualnih elemenata za promicanje vizualne harmonije.
  • Zamislite klackalicu ili vagu koja je savršeno uravnotežena. S jedne strane može imati jedan veliki predmet, a s druge strane nekoliko manjih predmeta iste težine.
   Iako su predmeti različitih veličina, ravnoteža stvara osjećaj stabilnosti i harmonije.
  • Slično tome, na web stranici možete imati veliku sliku na jednoj strani sučelja (eng. layout) i nekoliko manjih slika na drugoj strani. Ovakvim balansiranjem elemenata stvarate osjećaj vizualne stabilnosti i harmonije te pojačavate stanje zadovoljstva posjetitelja.
  • Drugi primjer ravnoteže na web stranici je korištenje praznog prostora (eng. white space) ili negativnog prostora. Prazan prostor odnosi se na prazan prostor oko i između vizualnih elemenata. Učinkovitim korištenjem praznog prostora možete stvoriti osjećaj ravnoteže i sklada u svom dizajnu.
   • Zamislite prazan prostor poput tišine između glazbenih nota – baš kao što tišina poboljšava glazbu, prazan prostor poboljšava vizualne elemente u vašem dizajnu.
  • Za treći primjer uzeti ćemo boje. Recimo da dizajnirate web stranicu za odjevne predmete.
   • Osim balansiranja veličine i položaja vizualnih elemenata, također možete balansirati korištenje boja na svojoj web stranici. Na primjer, ako je odjevni predmet žarke boje, možete ga uravnotežiti s neutralnijom pozadinom ili koristiti komplementarne boje kako biste stvorili ravnotežu i kontrast.
  • Pravilnim korištenjem ravnoteže prilikom izrade web stranice možete stvoriti osjećaj stabilnosti, harmonije i vizualne privlačnosti koja će privući pozornost posjetitelja i prenijeti željenu poruku.
Kontrast

Koristite kontrastne elemente kao što su boje, fontovi i veličine kako biste stvorili žarišne točke i vizualni interes.

 • Detaljnije:
  • Kontrast se odnosi na korištenje različitih vizualnih elemenata za stvaranje interesa i naglašavanje važnih informacija.
  • Zamislite kontrast poput reflektora – baš kao što reflektor ističe određeno područje na pozornici, kontrast može istaknuti važne informacije na vašoj web stranici.
  • Jedan od načina stvaranja kontrasta je korištenje boja. Na primjer, ako imate pretežno plavu pozadinu, možete upotrijebiti jarko žuti gumb da biste privukli pozornost na poziv na radnju (eng. call-to-action). Korištenjem kontrastne boje gumb se ističe i plijeni pažnju posjetitelja.
  • Drugi način stvaranja kontrasta je korištenje fonta. Na primjer, ako imate odlomak teksta u standardnom fontu, možete koristiti podebljani ili kurzivni font za važne ključne riječi ili naslove. Korištenjem drugačijeg stila fonta stvarate vizualni interes i također naglašavate važne informacije.
Ponavljanje / konzistentnost

Ponavljanje se odnosi na korištenje ponavljajućih elemenata dizajna, kao što su boje, oblici ili uzorci, kako bi se stvorila ujednačenost i sjedinjenje.

 • Detaljnije:
  • Zamislite ponavljanje kao vizualnu temu koja se proteže kroz cijelu vašu web stranicu – kao što tema u filmu ili knjizi stvara osjećaj jedinstva i koherentnosti, ponavljanje na web stranici stvara osjećaj jedinstva i koherentnosti u vašoj vizualnoj komunikaciji s posjetiteljem.
  • Na primjer, ako dizajnirate web stranicu za odjevne predmete, možete koristiti istu shemu boja na cijeloj web stranici kako biste stvorili taj osjećaj jedinstva i dosljednosti. Također možete koristiti isti stil fonta za naslove i podnaslove ili ponavljati određene grafičke elemente kroz dizajn kako biste stvorili kohezivni izgled i sjedinjenje.
  • Ponavljanje je također korisno za osnaživanje poruke dizajna i povećanje prepoznatljivosti vašeg brenda. Na primjer, ako imate logotip s određenim oblikom ili uzorkom, možete ponavljati taj oblik ili uzorak kroz cijeli dizajn kako bi pojačali njegovu prepoznatljivost.
Poravnanje

Poravnanje znači da trebate osigurati da su svi različiti dijelovi dizajna međusobno usklađeni, tako da stvaraju “čist” (čitak), organiziran i profesionalan izgled. To znači osigurati da su tekst, slike i drugi elementi dizajna postavljeni na način koji izgleda promišljeno i smisleno.

 • Detaljnije:
  • Zamislite poravnanje kao linije na papiru s crtama. Linije vam pomažu da pišete uredno te da vaše pisanje bude ravno i čitko.
  • Još jedna ideja da bolje shvatite poravnanje je da ga zamislite kao dobro organiziranu policu za knjige – kao što dobro organizirana polica olakšava pronalaženje i pristup knjigama koje su vam potrebne, poravnanje na web stranici olakšava pronalazak i razumijevanje informacija ili razumijevanje poruke dizajna.
  • Primjer poravnanja u dizajnu je korištenje “grid” sustava. Grid sustav je poput skupa nevidljivih linija koje koristite za postavljanje elemenata koji su u ravnini jedni s drugima. Usklađujući sve s linijama grid sustava, stvarate dizajn koji izgleda čisto, organizirano i ujednačeno.
Grupiranje ili blizina

Grupirajte povezane elemente kako biste stvorili osjećaj povezanosti i organizacije.

 • Detaljnije:
  • Grupiranje je postavljanje usko povezanih elemenata web stranice u grupe, kako bi posjetitelji brže i lakše mogli pronaći tražene informacije.
  • Zamislite grupiranje kao organiziranje stvari u sobi. Na jednoj polici možete držati važne papire, kemijske, korektor i slično, a na drugoj polici vaše uređaje kao što su mobitel, laptop, punjači, slušalice… Grupiranjem sličnih stvari možete lakše pronaći na kojoj polici je nešto povezano uz papire i pisanje, a na kojoj je uređaj koji tražite.
Boje povezane uz poruku dizajna

Koristite psihologiju boja kako bi izazvali emocije i jasnije prenijeli poruku vaše web stranice posjetitelju.

 • Detaljnije:
  • Razmišljajte o korištenju boja kao o razgovoru – kao što različite riječi mogu prenijeti različita značenja i emocije, isto tako korištenje različitih boja u dizajnu može posjetitelja dovesti do shvaćanja dizajna na različite načine.
  • Na primjer, crvena boja se često povezuje sa strašću i energijom, dok se plava često povezuje sa smirenošću i stabilnošću.
   • U dizajnu za sigurnosnu tvrtku ili bolnicu možda ne bi bilo pametno koristiti crvenu boju kao primarnu boju, jer može stvoriti osjećaj opasnosti ili ugroženosti, što možda nije željena poruka. Umjesto toga, bilo bi bolje koristiti boje koje prenose osjećaj sigurnosti i povjerenja, poput plave ili zelene.
Tipografija (fontovi)

Odaberite odgovarajuće i čitljive fontove koji su u skladu s vašim dizajnom.

 • Detaljnije:
  • Tipografija se odnosi na umjetnost i tehniku stiliziranja slova kako bi pisani jezik bio čitljiv i atraktivan kada se prikazuje posjetiteljima web stranice.
  • Tipografiju možete shvatiti kao odjeću za svoje riječi – kada idete na nekakav događaj, obući ćete ono što je prigodno za događaj. Ako idete na sastanak, nećete obući kupaći kostim, već odijelo, što će vas predstaviti profesionalnije poslovnim partnerima.

Što mislite koji od fontova ispod bi bilo dobro koristiti za dječju igraonicu, a koji za sigurnosnu tvrtku?

Font 1 – abcdefghijklmn

Font 2 – abcdefghijklmn

Kliknite na zamagljeni tekst za odgovor:

Font 1 za dječju igraonicu, a Font 2 za sigurnosnu tvrtku, je točan odgovor!

Responzivnost (prilagodba mobitelima)

Kreirajte dizajn prilagođen mobilnim uređajima i uređajima s različitim veličinama zaslona.

 • Detaljnije:
  • Responzivni dizajn prilagodit će sučelje i tipografiju kako bi odgovarao veličini uređaja na kojem se prikazuje. To znači da će web stranica i dalje izgledati super i biti lako čitljiva bez obzira na to dali je otvorena na računalu, tabletu ili mobitelu.
Jednostavnost

Neka vaš dizajn bude čist (čitak), jednostavan za korištenje i fokusiran na primarnu poruku.

 • Detaljnije:
  • Jednostavnost se odnosi na praksu održavanja vašeg dizajna čistim (čitkim), minimalnim i fokusiranim na primarnu poruku.
  • Na primjer, web stranica koja je pretrpana s previše teksta i vizualnih elemenata može biti naporna i zbunjujuća za posjetitelja. Previše elemenata na jednom mjestu povećat će posjetiteljev kognitivni napor i povećat će se šansa da posjetitelj napusti vašu web stranicu. Jednostavan i fokusiran dizajn, s druge strane, jasno će i učinkovito prenijeti primarnu poruku, olakšavajući posjetitelju razumijevanje i interakciju sa sadržajem.
  • Zamislite jednostavnost kao umjetnost korištenja savršene količine elemenata (naslova, tekstova, grafičkih elemenata, tipki…) u dizajnu za stvaranje jasne i učinkovite poruke.
  • Slično kuhanju, previše sastojaka može učiniti jelo neukusnim i odbojnim, tako dodavanje previše elemenata u dizajn može dizajn učiniti zbunjujućim i neučinkovitim.
  • Drugi primjer je broj tipki za poziv na akciju (call-to-action) na jednom zaslonu – ako bi na jednom odjeljku vaše web stranice imali 5 tipki s istom funkcionalnosti, ali s drugačijim nazivima, posjetiteljima bi bilo puno teže odlučiti što treba napraviti nego da je u odjeljku samo jedna jasno istaknuta tipka.
   • Jedan zaslon se odnosi na to što posjetitelj trenutno vidi na zaslonu ako bi prestao scrollati.
3. Izrada web stranica - Osmislite jednostavno korisničko iskustvo (UX) - Optimus Development
Osmislite jednostavno korisničko iskustvo (UX)

3. Osmislite jednostavno korisničko iskustvo (UX)

Kada netko posjeti vašu web stranicu, cilj dizajna bi većinom trebao biti da posjetitelj što lakše pronađe ono što traži. Stoga bi trebali osmisliti dizajn koji je intuitivan i jednostavan za korištenje.

Razmislite o tome kako će se posjetitelj kretati vašom web stranicom i gdje može očekivati da će pronaći određene informacije?

Dobra usporedba za ovo može biti supermarket. Kada idete u supermarket, želite brzo i jednostavno pronaći proizvode koji su vam potrebni. Da bi što lakše pronašli proizvode koje tražite, raspored supermarketa osmišljen je tako da su iznad ulaza u redove postavljeni natpisi koji govore što ćete u određenom redu pronaći. Osim toga, u svakom redu su grupirani svi povezani proizvodi, tako da ne morate pretraživati cijeli supermarket. U suprotnom, ako su redovi pretrpani ili neorganizirani, to može biti frustrirajuće i zbunjujuće te može povećat šansu da odustanete od kupovine. Slično tome, vaša web stranica treba biti dizajnirana na način koji posjetiteljima olakšava pronalaženje onoga što traže, a da se pritom ne izgube ili frustriraju.

Također trebali bi osigurati da se vaša web stranica brzo učitava, tako da posjetitelji ne budu frustrirani zbog dugog čekanja.

5. Napravite profesionalnu web stranicu i dizajn - Odaberite platformu za izradu web stranice - Optimus Development
Odaberite platformu za izradu web stranice

4. Odaberite platformu za izradu web stranice

Odaberite platformu za izradu web stranice, koja odgovara vašim potrebama i razini vještina.

 1. Svrha: Razmislite o svrsi svoje web stranice. Je li to osobni blog, internetska trgovina, portfolio ili poslovna web stranica? Različite platforme za izradu web stranica prikladniji su za različite svrhe.
 2. Jednostavnost korištenja: Ako ste novi u izradi web stranica, možda ćete htjeti odabrati platformu koja je jednostavna za korištenje i navigaciju. Potražite alate za izradu web stranica s intuitivnim sučeljima poput povlačenje i ispuštanje sustava (drag and drop), unaprijed dizajniranim predlošcima i korisnom korisničkom podrškom.
 3. Prilagodba: Ako želite detaljno prilagoditi svoju web stranicu, odaberite platformu koja nudi veću fleksibilnost kod dizajna i mogućnosti kodiranja.
 4. Budžet: Uzmite u obzir cijenu korištenja platforme i sve dodatne troškove kao što su hosting, registracija domene i aplikacije trećih strana. Neke platforme nude besplatne planove ili pristupačne razine cijena, dok druge mogu biti skuplje.
 5. Integracija: Ako planirate integrirati alate ili aplikacije trećih strana kao što su marketinške usluge e-maila, platforme društvenih mreža ili opcije plaćanja, provjerite podržava li platforma te integracije.

Ukratko, važno je istražiti, pročitati recenzije i testirati različite platforme prije donošenja odluke. Razmotrite svoje potrebe, preferencije i razinu vještina te odaberite platformu koja će vam pomoći u postizanju ciljeva vaše web stranice.

Neke od popularnih platformi su WordPress, Drupal, Joomla, Shopify, Webflow.

5. Napišite tekst za web stranicu

Napišite jasan, koncizan (čitak) i informativan tekst web stranice. Sadržaj bi trebao biti prilagođen ciljanoj publici i trebao bi odražavati ton i osobnost brenda.

Evo nekoliko pitanja koja si možete postaviti za pisanje kvalitetnijeg teksta:

 • Tko je moja ciljana publika?
  • Koje su njihove potrebe i bolne točke?
 • Koja je glavna poruka koju želim prenijeti na svojoj web stranici?
 • Kako mogu razlikovati svoj brend od konkurencije u industriji?
 • Koje prednosti moj proizvod ili usluga pruža kupcu?
 • Koje konkretne radnje želim da posjetitelji naprave na mojoj web stranici?
 • Kako mogu prikazati dokaze, kao što su recenzije kupaca ili case study, da izgradim povjerenje kod potencijalnih kupaca?
 • Kako mogu komunicirati personalizaciju i vrijednosti svog brenda kroz tekst?


Kada odgovarate na ova pitanja, imajte na umu ton i glas svog brenda. Pokušajte napisati tekst da bude jasan, koncizan i informativan. Također je važno izbjegavati korištenje žargona ili tehničkog jezika koji bi mogao zbuniti ili otjerati posjetitelje vaše web stranice. Umjesto toga, usredotočite se na govor jezikom i stilom koji odgovara vašoj ciljnoj publici te im pomaže da razumiju vrijednost koju možete ponuditi.

6. Odaberite slike za web stranicu

Odaberite slike koje nadopunjuju tekst i dizajn web stranice. Koristite slike koje su povezane s tekstovima, koje pomažu pojasniti priču web stranice i pojačati emocije posjetitelja.

Neka od osnovnih pitanja koja si koja si možete postaviti, kako biste bili sigurni da ćete odabrati najbolje slike:

 • Koju poruku želim prenijeti?
  • Razmislite o glavnoj poruci ili temi svoje web stranice i odaberite slike koje prikazuju poruku.
 • Tko je moja ciljana publika?
  • Uzmite u obzir demografiju svoje publike i odaberite slike koje joj odgovaraju. (Koliko godina imaju? Čime se bave? Kako provode slobodno vrijeme?…)
 • Koje emocije želim izazvati?
  • Razmislite o emocijama koje želite da vaša publika osjeti kada posjete vašu web stranicu i odaberite slike koje izazivaju te emocije. (Sreća = Sretne i vesele osobe na slici koje rade nešto povezano s vašim proizvodom ili uslugom)
 • Jesu li slike visoke kvalitete?
  • Koristite slike visoke kvalitete koje su jasne i vizualno privlačne.
 • Jesu li slike u skladu sa stilom i tonom mog brenda?
  • Provjerite jesu li slike koje odaberete u skladu sa stilom i tonom vašeg brenda.

Postavljajući si ova pitanja, možete odabrati slike koje ne samo da nadopunjuju sadržaj i dizajn vaše web stranice, već i učinkovito prenose poruku vašeg brenda i stvaraju suosjećanje kod vaše ciljane publike.

7. Optimizirajte sadržaj za tražilice

Kako bi vaša web stranica bila vidljiva na tražilicama, važno je optimizirati sadržaj za tražilice. To znači da biste trebali koristiti ključne riječi u naslovima, podnaslovima i tekstu vaše web stranice.
Kako biste odabrali prave ključne riječi, potrebno je istražiti koje pojmove ljudi najčešće traže u vezi s vašom uslugom ili proizvodom. Koristite alate poput Google Keyword Planner-a, Ubersuggest-a, Semrsuh-a, kako bi otkrili ključne riječi koje ljudi najviše pretražuju.

Zamislite da ste vlasnik trgovine koja prodaje cipele. Kada ljudi žele pronaći vašu trgovinu, velika je vjerojatnost da će otići na Google i tražiti “trgovina cipela u blizini” ili “najbolje mjesto za kupnju cipela”. Ako vaša web stranica ima te riječi, Google će znati da je vaša web stranica povezana s cipelama i povećat će se vjerojatnost da Google prikaže vašu web stranicu kada ljudi budu tražili cipele.

 • Savjet:
  • Nemojte na jednoj pod stranici previše puta koristiti istu ključnu riječ bez smisla, samo da bi postigli što bolju poziciju na Google-u. To je kao ponavljanje iste rečenice iznova i iznova, što može biti neugodno i naporno. Google će to detektirati i možda čak ukloniti vašu pod stranicu iz rezultata pretraživanja.
  • Umjesto toga, koristite ključne riječi smisleno, na prirodan i informativan način, tako da ljudi mogu pronaći ono što traže, a Google može prepoznati o čemu se radi na vašoj web stranici.

8. Testirajte web stranicu

Testirajte web stranicu kako bi bili sigurni da je prilagođena posjetiteljima, jednostavna za navigaciju i da ispravno funkcionira.

Evo nekoliko osnovnih testova koje možete provesti:

 1. Korisničko testiranje: Pitajte nekoliko ljudi koji nisu vidjeli vašu web stranicu, da ju pregledaju i kažu kako im se čini, što je super, a što može bolje. To će vam pomoći da prepoznate sve zbunjujuće ili komplicirane elemente vaše web stranice i napravite potrebna poboljšanja.
 2. Test preglednika: Testirajte web stranicu na različitim preglednicima (npr. Chrome, Firefox, Safari, Edge) kako biste bili sigurni da ispravno funkcionira i izgleda isto na svima.
 3. Test responzivnosti: Posjetite web stranicu na različitim uređajima (npr. računalo, tablet, mobitel) kako bi bili sigurni da se prilagođava različitim veličinama zaslona te izgleda čitko i atraktivno.
 4. Provjerite poveznice i obrasce: Testirajte dali sve poveznice na web stranici rade i vode na odgovarajuće stranice. Također provjerite sve obrasce (kontakt forme) kako bi znali da rade i da će upiti potencijalnih klijenata stizati na email adresu.
 5. Test brzine: Testirajte brzinu učitavanja svoje web stranice pomoću alata kao što su Google PageSpeed Insights, GTmetrix ili Pingdom. Po informacijama alata, napravite potrebne optimizacije kako bi smanjili vrijeme učitavanja i frustraciju posjetitelja zbog čekanja.
9. Napravite profesionalnu web stranicu i dizajn - Objavite web stranicu - Optimus Development
Objavite web stranicu

9. Objavite web stranicu

Nakon što ste obavili testove i uvjerili se da sve radi, objavite web stranicu.

Promovirajte web stranicu na društvenim mrežama te privucite posjetitelje i povećajte promet.

 1. Društvene mreže: Podijelite web stranicu na društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter, Instagram i LinkedIn. Ovo je super način da dosegnete širu publiku i povećate promet.
 2. SEO: Optimizirajte svoju web stranicu za tražilice korištenjem relevantnih ključnih riječi u svom sadržaju, meta oznakama i opisima pod stranica / blog objava. To će pomoći vašoj web stranici da bude bolje rangirana na stranicama s rezultatima tražilica (Google SERP) i privući više organskog prometa.
 3. Email Marketing: Napravite listu email adresa i redovno šaljite novosti svojim pretplatnicima. Email marketing će vam pomoći da zadržite svoju publiku angažiranom i informiranom o ažuriranjima na vašoj web stranici.
 4. Plaćeno oglašavanje: Koristite kanale plaćenog oglašavanja kao što su Google Ads ili Facebook Ads kako bi dosegnuli veću publiku i privukli ciljani promet na svoju web stranicu.
 5. Content marketing: Kreirajte korisne i informativne sadržaje, kao što su postovi na blogu, videozapisi ili infografike koje su relevantne za vašoj ciljanoj publici. To može pomoći da se vaš brend uspostavi kao lider i privuče više prometa na vašu web stranicu.

10. Održavajte web stranicu

Kada objavite svoju web stranicu, morate se pobrinuti da ostane ažurirana, sigurna i brza. To znači da redovito radite nekoliko stvari:

 • Ažuriranje sustava za upravljanje sadržajem (CMS), tema i dodataka vaše web stranice: Ovo su sastavni dijelovi vaše web stranice, a ažuriranje istih osigurava da sve radi glatko i sigurno.
 • Provjera sigurnosnih problema i izrada sigurnosne kopije vaše web stranice: Redovita provjera sigurnih propusta na vašoj web stranici i izrada sigurnosne kopije vašeg sadržaja može pomoći da izbjegnete gubitak svog truda ako nešto pođe po zlu.
 • Praćenje statistike prometa na web stranici: Razumijevanje koliko ljudi posjećuje vašu web stranicu i što rade dok su na njoj, može vam pomoći da poboljšate učinkovitost i napravite dodatne izmjene za poboljšanje korisničkog iskustva.
 • Redovito dodavanje novog sadržaja: Ažuriranje vaše web stranice s novim i relevantnim sadržajem može pomoći u poboljšanju rangiranja vaše web stranice u tražilicama, olakšavajući ljudima da vas pronađu na internetu.

Redovitim obavljanjem održavanja možete osigurati da vaša web stranica ostane dostupna, sigurna i brza te da zadrži dobru poziciju na tražilicama.

Zaključak

Izrada web stranica zahtijeva puno planiranja i detaljnog razmišljanja. Važno je imati jasan cilj, definirati ciljanu publiku i shvatiti što posjetitelji očekuju od vaše web stranice. Izrada pravog dizajna, pisanje kvalitetnih tekstova i odabir povezanih slika je ključno za izradu web stranice koja privlači posjetitelje i potencijalne kupce.

Uz to, optimizacija web stranice za tražilice, testiranje i marketing su važni elementi za postizanje uspjeha na internetu. Također je važno redovito održavanje web stranice, kako bi web stranica ostala brza, sigurna i aktualna.

Izrada kvalitetne web stranice može zahtijevati puno truda, ali se isplati jer je web stranica alat koji vam pomaže povećati promet, privući nove posjetitelje i pretvoriti posjetitelje u kupce.

Ako želite profesionalnu web stranicu koja će pretvarati posjetitelje u nove klijente, istražite našu uslugu izrade web stranica ili nas kontaktirajte kako bi započeli svoj projekt. Zapamtite, priča o vašoj web stranici tek počinje – a mi smo tu da vam pomognemo pri svakom koraku na putu.

One reply on “Kako napraviti profesionalnu web stranicu i osmisliti savršen web dizajn? (10 savjeta)”