Igor Tot - Osnivac i vlasnik - Optimus Development-2

Igor Tot

Osnivač i CEO

Zašto si pokrenuo Optimus Development?

Razlozi su se stvarali kroz 7 godina, a prvi je nastao kada me prijatelj pitao znam li što o web stranicama i mogu li ju napraviti za njega. U momu programerskom duhu probudila se znatiželja pa sam krenuo istraživati i nedugo nakon toga završio s izradom svoje prve web stranice. Svidjelo mi se sve! A prvenstveno to što svakome u svijetu može biti korisno nešto što sam napravio. Istraživao sam sve više i više, od psihologije i rada ljudskog mozga do dizajna i učinkovitosti (UI/UX).

 

Drugi važan razlog je što sam prije otvaranja obrta radio u tvrtki gdje se slobodan dan mogao uspoređivati s dobitkom na lutriji. Radno vrijeme je iznosilo minimalno 12h na dan plus pola sata pauze za obrok (Sada nekada radim i puno duže, a puno sam sretniji). To je bilo iskustvo zbog kojeg sada cijenim i obožavam svoj posao, slobodno vrijeme i druženje s obitelji.

 

S vremenom je došao istek ugovora o radu s tvrtkom gdje sam radio, a u okolici Osječko-baranjske županije otvorilo se novo radno mjesto programera. Trenutna tvrtka odlučila mi je pružiti stalan ugovor zbog velike produktivnosti pa sam upitao nadređene postoji li mogućnost da se prijavim na radno mjesto programera, pa ako me programerska tvrtka ne prihvati, da se vratim i potpišem stalni ugovor. Na što sam dobio drzak odgovor kako nema ni govora o tome, ili ću potpisati ugovor ili se ne moram vraćati.

 

Ugovor sam odbio, pa se javio na radno mjesto programera. Iz programerske tvrtke poslali su mi zadatak, koji sam riješio u vrlo kratkom roku. Javili su da je točan te da će mi se povratno javiti, ali nikada nisu.

 

I tako bez posla, nastavio sam proučavati i nadograđivati svoje znanje o programskim jezicima, modernom dizajnu, izrađivao web stranice za kolege i obitelj, video igre, mobilne aplikacije i još mnogo toga. Iskušao sam se u svakom djelu IT područja i bio oduševljen.

 

Jednoga dana kada sam završio s izradom web stranice za prijatelja, pohvalio je moje vještine, nagradio me za trud i predložio da pokrenem svoju tvrtku.

 

Ideja je bila rođena, raspitao sam se kako sve funkcionira, što je potrebno za pokretanje tvrtke, što odabrati d.o.o. ili obrt… Kada sam sve temeljito istražio, pokrenuo sam proces otvaranja i kroz nekoliko dana, obrt je počeo s radom.

Igor Tot - Osnivač i vlasnik Optimus Developmenta

Kakav je tvoj cilj i što želiš postići?

Želim stvoriti radna mjesta i okruženje gdje će zaposlenici dolaziti s osmjehom na licu, a ne s grčem u stomaku. Gdje će uživati u onome što rade i jedva čekati da prođe vikend kako bi nastavili stvarati svoje kreacije.

 

Sve veselje želim prenijeti na naše klijente, kako bi se osjećali opušteno i dobrodošlo. Osim što takav način gradi prijateljske odnose, pomaže nam bolje shvatiti kakav točno problem klijenti imaju te nam pomaže osmisliti i provesti najbolje rješenje.

 

Kada sve stavim u cjelinu, želim da svi budu sretni i da budemo najbolji u svim aspektima našeg posla.

Igor Tot - Osnivač i vlasnik Optimus Developmenta

Što je najvrjednije što si naučio do sada u vođenju Optimus Developmenta?

Sve je vrijedno! Ali najvrjednije je to što sam naučio kako rješavati probleme. Probleme treba shvaćati kao izazove! Jer kada naiđeš na problem i kažeš si “ajoj imamo problem, ne možemo dalje” staješ. Umjesto toga, trebaš se pitati kako ću taj problem riješiti? Jer tada nastavljaš razmišljati i pronalaziš načine za rješavanje problema.

Igor Tot - Osnivač i vlasnik Optimus Developmenta

Imaš li nekakvu izreku?

Uvijek trebamo biti spremni pomoći i ljubazni prema svima. Jer ne znamo kakvi se razlozi kriju iza donešenih odluka.

Igor Tot - Osnivač i vlasnik Optimus Developmenta

Skoči do odgovora

Članstva i pozicije