Categories
Način razmišljanja

Zašto neki ljudi uspijevaju, a drugi ne? Po čemu se razlikuju?

Čest odgovor je: Pa zato što su rođeni s tim, zato što su odrasli u bogatoj obitelji, zato što su završili visoku školu…

Ali pravi odgovor je zapravo, zato što razmišljaju drugačije i vide zbivanja oko sebe na totalno drugačiji način.

Naš život je onakav kakvim ga stvore naše misli.

Marcus Aurelius

Cilj je stvoriti način razmišljanja koji će vas u svakoj situaciji osnažiti, a ne stvoriti sumnju i osjećaj nemoći.

Takvo razmišljanje stvorit ćemo pretvorbom značenja negativnih riječi u pozitivne.

Riječi koje ćemo analizirati:

  • Nemoguće
  • Pad ili neuspjeh
  • Ne
  • Strah
  • Bol

Nemoguće = neMoguće! Dokle god mislite da je nešto nemoguće, uvijek će biti nemoguće. Ali kada počnete vjerovati u sebe i u svoju viziju, počinjete se pitati kako da tu viziju ostvarite te mozak počinje raditi i smišljati ideje koje će vašu viziju realizirati. Samo vjerujte i budite uporni pa ćete sigurno postići svoje ciljeve.

Pad ili neuspjeh = Prvi pokušaj aktivnog učenja. Na dan kada ste se rodili, niste znali ni mogli hodati. Sigurno ste pali puno puta dok ste učili, ali svi ti padovi nisu bili uzaludni. Naučili su vas lekciju da morate paziti na ravnotežu i sada svakodnevno hodate bez padova.
Isto tako je sa svime u životu. Što god novo pokušavali naučiti/postići, postoji mogućnost da nećete uspjeti iz prve, ali iz grešaka ćete najbolje naučiti kako ih popraviti i na kraju postati najbolji. Nemojte odustati!

Ne = Nova energija. Kada god čujete riječ ne ili vas odbije prijatelj/klijent, vrijeme je da osjetite novu energiju i ne odustajete nego pokušate ponovno dalje! Ne kaže se bez veze “Kada se jedna vrata zatvore, druga, bolja se otvore!”. Kada god pokušate ponovno i čujete ne, shvatite to kao da ste jedan korak bliže svome cilju. Možda još samo 5 puta morate čuti ne i čuti ćete DA i tako postići ćete svoj cilj!

Strah = Zamišljeni događaj koji si prikazujete kao stvarni. Strah vas jedino može biti ne pokušati nešto što želite, jer ćete se nakon nekog vremena samo pitati: A što da sam pokušao, sada bi možda bilo bolje. Kada vas je strah nešto pokušati, pitajte se hoće li mi za 5 godina biti žao što nisam pokušao/pokušala?

Bol = Uvod u nešto bolje. Ako ste nekada nešto trenirali, znate da su vas poslije treninga boljeli mišići koji su bili najviše aktivni. Ta bol je puknuće mišićnih vlakana koja se popunjavaju i tako povećavaju i jačaju mišiće. Isto je sa svime. Svaka bol nas čini jačima i uvodi u novo, bolje poglavlje života.

Kada počnete primjenjivati ove primjere na svemu što se događa oko vas, i u svemu negativnom počnete pronalaziti pozitivne stvari koje će vas ojačati, život će vam biti ljepši i lakši.