Categories
Savjeti, Privlačenje novih klijenata

Privlačenje novih klijenata i zadržavanje postojećih stalni je izazov za sve tvrtke. S toliko mnogo konkurencije koja se bori za pažnju klijenta, može biti teško istaknuti se i privući ih da se vraćaju. Međutim, provedbom pravih strategija možete povećati svoje šanse za privlačenje i zadržavanje klijenata u svom poslovanju.

1. Pružajte vrhunsku korisničku podršku

Jedna od najvažnijih strategija za privlačenje novih klijenata i zadržavanje je pružanje izvrsne korisničke podrške. To znači da trebate odgovarati na potrebe klijenata, te ako je potrebno, ići korak dalje, kako bi ispunili njihova očekivanja i pružili podršku koja ih nadmašuje.

Da biste pružili izvrsnu korisničku podršku, trebali biste uložiti u obuku korisničke podrške za svoj tim i pobrinuti se da su spremni za rješavanje svake situacije koja se može pojaviti. Također biste trebali razmisliti o razvoju softvera za korisničku podršku koji vam može pomoći da brzo i učinkovito pratite i odgovorite na upite klijenata.

2. Ponudite program vjernosti

Još jedna učinkovita strategija za privlačenje novih klijenata i zadržavanje je ponuda programa vjernosti. To može biti jednostavan program nagrađivanja ili složeniji sustav koji klijentima nudi popuste ili posebne pogodnosti za poslovanje s vama.

Prilikom izrade programa vjernosti, iznimno je važno osigurati da je jednostavan, lako razumljiv te da nudi nagrade koje su relevantne i vrijedne za vaše klijente.

3. Personalizirajte komunikaciju s klijentima

Personaliziranje vaše komunikacije s klijentima može pomoći u izgradnji povjerenja i lojalnosti. Umjesto slanja generičkih poruka, odvojite vrijeme za personalizaciju svoje komunikacije kako biste svojim klijentima pokazali da vam je stalo do njih i da ste zainteresirani za njihove potrebe. Npr. u vaše poruke automatizmom dodajte ime klijenta i više informacija o promotivnoj usluzi ili proizvodu koja bi ga mogla zanimati bazirano na prethodnim suradnjama. Naša izrada web stranica s newsletter sustavom, pomoći će vam povećati bazu potencijalnih klijenata i privući ih personaliziranim porukama.

Možete koristiti alate za personalizaciju kao što je softver za marketing putem e-pošte da biste segmentirali svoj popis klijenata i poslali ciljane poruke određenim grupama klijenata.

Privlačenje novih klijenata - Društvene mreže
Privlačenje novih klijenata – Društvene mreže

4. Koristite društvene mreže

Društvene mreže bitan su alat za privlačenje novih klijenata i zadržavanje istih. Stvaranjem kvalitetne prisutnosti na društvenim mrežama možete komunicirati s klijentima, dijeliti relevantan sadržaj te izgraditi povjerenje i lojalnost.

Kada koristite društvene mreže, važno je stvoriti kalendar sadržaja koji opisuje što ćete objaviti i kada, tako da možete biti sigurni da dijelite sadržaj koji je relevantan i zanimljiv vašim klijentima.

Ukoliko vam je potrebna pomoć s marketingom ili vođenjem društvenih mreža, kontaktirajte nas i rado ćemo vas savjetovati.

5. Napravite referalni program

Marketinška strategija “od usta do usta” jedan je od najučinkovitijih oblika marketinga, a program preporuke može vam pomoći da ga maksimalno iskoristite. Nudeći poticaje kao što su popusti i nagrade klijentima koji upućuju svoje prijatelje i obitelj u vašu tvrtku, možete eksponencijalno povećati bazu klijenata te bolje zadržati postojeće klijente.

Kada kreirate program preporuke, važno je osigurati da su poticaji koje nudite relevantni i vrijedni za vaše klijente, tako da će vjerojatnije sudjelovati.

6. Organizirajte događaje

Organiziranje događaja još je jedna učinkovita strategija za privlačenje novih klijenata i zadržavanje. Bilo da se radi o događaju upoznavanja (networking), predstavljanju proizvoda ili događaju otvorenih vrata, organiziranje događaja daje vam priliku da se osobno povežete s klijentima i izgradite odnose.

Kada organizirate događaje, važno je odabrati mjesto koje je prikladno i pristupačno za vaše klijente te izraditi dnevni red događaja koji uključuje aktivnosti i iskustva koja će im biti zanimljiva.

7. Pratite analitiku o klijentima

Naposljetku, jedna od najučinkovitijih strategija za privlačenje novih klijenata i zadržavanje je praćenje vaše analitike o klijentima. Praćenjem ponašanja i preferencija klijenata možete identificirati trendove i obrasce koji vam mogu pomoći da shvatite što vaši klijenti žele i trebaju.

Podatke o klijentima možete koristiti za segmentiranje baze klijenata i stvaranje ciljanih marketinških kampanja ili za poboljšanje ponude proizvoda ili usluga kako biste bolje zadovoljili potrebe klijenata.

Primjenom ovih sedam strategija možete povećati svoje šanse za privlačenje novih klijenata i zadržavanje istih u svom poslovanju. Međutim, važno je upamtiti da je stjecanje i zadržavanje klijenata proces koji je uvijek u tijeku i da ćete morati kontinuirano pratiti rezultate te ih po potrebi prilagođavati.

Redovito provodite ankete s klijentima, pratite povratne informacije klijenata i analizirajte podatke o korisnicima kako biste ostali u toku s potrebama i preferencijama klijenata. Nemojte se bojati eksperimentirati s novim strategijama i taktikama kako biste vidjeli što najbolje funkcionira za vaše poslovanje.

Ukratko, pružanje izvrsne korisničke usluge, ponuda programa vjernosti, personalizacija komunikacije, korištenje društvenih mreža, stvaranje programa preporuke, organiziranje događaja i praćenje podataka o klijentima neke su od strategija koje vam mogu pomoći da privučete nove klijente i zadržite u svom poslovanju. Primjenom ovih strategija možete izgraditi povjerenje i lojalnost svojih klijenata te osigurati da je vaša tvrtka dobro pozicionirana za dugoročni uspjeh.

Zapratite nas na društvenim mrežama za najnovije savjete:

Facebook: https://www.facebook.com/theoptimusdevelopment
Instagram: https://www.instagram.com/theoptimusdevelopment/
TikTok: https://www.tiktok.com/@optimusdevelopment