Categories
Izrada web stranica, Savjeti

Responzivni dizajn omogućuje da vaša web stranica bude savršeno prikazana na različitim uređajima i veličinama zaslona. U ovom članku saznajte zašto je responzivni dizajn važan i kako ga implementirati na vašu stranicu.

Danas ljudi pristupaju internetu s raznovrsnih uređaja – stolnih računala, prijenosnih računala, tableta i pametnih telefona. Veličine zaslona se razlikuju od ogromnih monitora do malih ekrana na mobilnim telefonima.

Kako biste osigurali da vaša web stranica izgleda savršeno bez obzira na to s kojeg uređaja posjetitelj pristupa, neophodno je implementirati responzivni dizajn web stranice.

Što je responzivni web dizajn?

Responzivni web dizajn je pristup dizajniranju web stranica tako da se one automatski prilagođavaju različitim veličinama zaslona i uređaja. Umjesto da kreirate zasebnu mobilnu verziju stranice, responzivni dizajn omogućuje da jedna verzija izgleda odlično na svim platformama.

Ključna karakteristika responzivnih stranica je fluidan, fleksibilan layout koji se može skalirati bez gubitka sadržaja ili funkcionalnosti. Responzivni dizajn koristi CSS media queries za prilagodbu rasporeda elemenata ovisno o širini viewporta.

Na primjer, na mobilnom telefonu navigacija će biti prikazana kao “hamburger” izbornik koji otvara sve stvari iz menija na klik umjesto horizontalne trake. Ili će stupci teksta biti prikazani ispod jedan drugog umjesto jedan do drugog. Slike će biti manje veličine itd.

Prednosti responzivnog dizajna:

 • Stranica izgleda dobro na svim uređajima i veličinama zaslona
 • Nije potrebno održavati više verzija web stranice
 • Brže učitavanje na mobilnim uređajima
 • Bolje korisničko iskustvo jer nema potrebe za zumiranjem i pomicanjem
 • Bolji SEO jer postoji samo jedna verzija sadržaja

Responzivni dizajn danas je imperativ za svaku ozbiljnu web stranicu. Ako želite privući korisnike sa svih platformi i osigurati im vrhunsko iskustvo, responzivnost je nužna.

Zašto je responzivni dizajn važan?

Postoji nekoliko ključnih razloga zašto svaka moderna web stranica treba biti responzivna:

Sve više korisnika dolazi s mobilnih uređaja

Prema istraživanjima, više od 50% sveukupnog prometa na web stranicama dolazi s mobilnih telefona i tableta. Broj korisnika koji pristupaju internetu putem desktop računala opada iz godine u godinu.

Ovo je posebno izraženo u Hrvatskoj gdje čak 67% korisnika koristi isključivo mobilne uređaje za pristup internetu. Samo 21% korisnika koristi i desktop i mobilne uređaje.

Jasno je da većina vaših posjetitelja dolazi putem pametnih telefona. Ako vaša stranica nije optimizirana za prikaz na malim ekranima, velik broj korisnika će imati loše iskustvo što će negativno utjecati na vaše poslovanje.

Bolji ranking na tražilicama

Google već neko vrijeme u rezultatima pretraživanja na mobilnim uređajima favorizira stranice koje su mobilno optimizirane. Ako vaša stranica nije responzivna, past ćete u rangiranju za mobilne korisnike.

Kako bi ostali konkurentni i privukli mobilni promet, neophodno je implementirati responzivnost. Inače će vas konkurencija koja ima prilagođene stranice nadmašiti u rezultatima pretraživanja.

Brže učitavanje stranice

Mobilni internet često je sporiji od žičanih veza na stolnim računalima. Brzina učitavanja stranice jedan je od ključnih elemenata korisničkog iskustva.

Sporo učitavanje frustrirat će posjetitelje i natjerati ih da napuste vašu stranicu. Responzivne stranice su obično puno brže jer su optimizirane za mobilne mreže.

Implementacijom responzivnog dizajna skratit ćete vrijeme učitavanja i povećati zadovoljstvo mobilnih korisnika.

Jednostavnije održavanje

S responzivnim dizajnom, umjesto održavanja zasebne desktop i mobilne verzije, održavate samo jednu stranicu. Sve izmjene i nadogradnje automatski će biti vidljive na svim uređajima.

Ovo pojednostavljuje proces upravljanja web stranicom i štedi resurse vašeg web development tima. Umjesto dupliciranja napora, možete se fokusirati samo na jednu verziju stranice.

Bolje korisničko iskustvo

Glavna prednost responzivnog dizajna je poboljšano korisničko iskustvo na svim uređajima. Posjetitelji ne moraju zumirati, skrivati ili pomicati sadržaj kako bi vidjeli cijelu stranicu.

Sve funkcionira intuitivno i izgleda odlično bez obzira radi li se o laptopu, tabletu ili pametnom telefonu. Ovo povećava zadovoljstvo korisnika i olakšava korištenje stranice.

Fluidan responzivni dizajn pruža najbolje korisničko iskustvo i na velikim i na malim ekranima. Zato je ovo imperativ modernog web dizajna.

Koraci za implementaciju responzivnog dizajna

Evo koraka koje možete poduzeti kako biste svoju postojeću stranicu pretvorili u responzivnu:

1. Postavite viewport

Viewport meta tag kaže pregledniku kako treba podesiti dimenzije prozora za određenu web stranicu. Ovo je ključni korak bez kojeg stranica ne može biti responzivna.

Viewport treba postaviti na sljedeći način:

HTML

<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">

Ovim se browseru govori da širina viewporta treba biti jednaka širini ekrana uređaja, a početno uvećanje 100%. To osigurava da stranica u potpunosti popunjava ekran mobilnog uređaja.

Web stranica bez viewport meta oznake
Web stranica bez viewport meta oznake
Web stranica s viewport meta oznakom - Responzivan dizajn
Web stranica s viewport meta oznakom – Responzivan dizajn

2. Koristite fleksibilne slike

Fiksne širine slika koje ne popunjavaju cijeli prozor na mobilnom izgledat će loše i ostaviti puno praznog prostora. Zato slike trebaju biti fleksibilne da se mogu skalirati bez gubitka kvalitete.

U CSS-u, umjesto fiksnih vrijednosti kao što su px, koristite postotke ili max-width: 100% za širinu slika:

CSS

img { max-width: 100%; width:100%; height: auto; }

Ovo će osigurati da se slike prilagode širini elementa u kojem se nalazi.

3. Koristite fleksibilne medije

Kao i slike, video i ostali multimedijalni sadržaji također se trebaju prilagođavati da odgovaraju različitim veličinama zaslona. Za video, umjesto fixed širine, koristite širinu u postocima.

4. Prilagodite navigaciju

Standardna horizontalna navigacijska traka neće dobro funkcionirati na malim ekranima. Umjesto toga, koristite collapse/expand navigaciju ili off-canvas navigaciju.

Jedna opcija je pretvoriti vodoravnu navigaciju u ikonu “hamburger” izbornika koji se proširuje klikom na nju. Druga opcija je horizontalni izbornik koji se pomakne u vertikalni na malim ekranima.

Birajte opciju koja najviše odgovara vašem dizajnu i dobro testirajte izgled na raznim uređajima.

5. Koristite fleksibilne layoute

Fiksni layouti sa strogo definiranim širinama neće funkcionirati responzivno. Umjesto toga, koristite fleksibilne CSS grid ili flexbox layouts.

Oni omogućuju raspored elemenata koji će se prilagođavati različitim veličinama viewporta. Na velikim ekranima možete imati layout sa 3 ili 4 stupca koji će se smanjiti na 1 stupac na malim ekranima.

Grid i flexbox su najbolji alati koji će vam omogućiti da lako napravite responzivni, fleksibilni raspored elemenata.

6. Smanjite veliku tipografiju

Heading i ostali tekst koji je velik na desktopu može biti prevelik na malim ekranima. Smanjite veličinu naslova i tipografije uopće na manjim uređajima.

Možete koristiti CSS media queries, na primjer:

CSS

/* Velika tipografija za velike ekrane */
h1 { font-size: 3rem; }
/* Manja tipografija za male ekrane */
@media screen and (max-width: 600px) { h1 { font-size: 2rem; } }

7. Testirajte na raznim uređajima

Nakon implementacije responzivnih elemenata, detaljno testirajte kako stranica izgleda na raznim uređajima i veličinama ekrana.

Ovo je ključno jer ćete tako identificirati potencijalne propuste u responsive dizajnu koje trebate popraviti. Testirajte na mobilnim, tabletima, laptopima i desktopima.

Također provjerite kako stranica radi pri različitim širinama viewporta – npr. 400px, 700px, 1000px itd. Ako negdje dizajn “puca”, morat ćete popraviti CSS.

8. Provjerite brzinu učitavanja

Mjerenje brzine učitavanja stranice važan je dio testiranja responzivnog dizajna. Sporo učitavanje frustrirat će korisnike i povećati stopu napuštanja stranice.

Postoje besplatni alati poput Google PageSpeed Insights koji će vam dati detaljne informacije o brzini stranice.

Po potrebi optimizirajte slike da budu manje, smanjite JavaScript datoteke, uključite gzip kompresiju itd. da biste ubrzali responsivnu stranicu.

Prednosti responzivnog dizajna

Implementacija responzivnog dizajna donosi brojne prednosti web stranici:

 • Mobilna optimizacija – Stranica je prilagođena prikazu na mobilnim uređajima što je danas imperativ
 • Jednostavnije održavanje – Održavate samo jednu stranicu umjesto više verzija
 • Bolje korisničko iskustvo – Korisnici na svim uređajima imaju odlično iskustvo bez zumiranja i skrolovanja
 • SEO optimizacija – Jedna responzivna stranica bolje rangira na tražilicama nego više verzija
 • Brže učitavanje – Optimizacija za mobilne mreže čini stranicu bržom
 • Niži troškovi – Jeftinije je održavati jednu responsive stranicu nego više verzija
 • Konzistentan branding – Jedna verzija osigurava dosljedan brand identitet na svim platformama

Jasno je da je responzivnost nezaobilazna za svaku modernu web stranicu koja cilja na široki spektar korisnika. Implementacijom responzivnog dizajna značajno ćete unaprijediti korisničko iskustvo i povećati uspjeh svog online poslovanja.

Alati za testiranje responzivnosti

Kako biste bili sigurni da je vaša stranica u potpunosti responzivna, važno ju je detaljno testirati na različitim platformama. Ovo su neki korisni alati za validaciju i testiranje responzivnosti:

Google Mobile-Friendly Test

Besplatni alat od Googlea koji provjerava je li vaša stranica mobilno optimizirana. Daje vam detaljan izvještaj o eventualnim problemima koje trebate popraviti.

Testirajte svoju stranicu ovdje

Google PageSpeed Insights

Analizira brzinu učitavanja i performanse stranice na mobilnim i desktop uređajima. Omogućuje vam optimizaciju brzine stranice.

Testirajte svoju stranicu ovdje

Želite li modernu responzivnu web stranicu koja će istaknuti vaš brend i povećati prodaju? U Optimus Developmentu izraditi ćemo web stranicu prilagođenu vašoj tvrtki. Saznajte više o našim uslugama izrade web stranica.